صادرات ایران به روسیه
امروزه «صادرات ایران به روسیه» به عنوان تجارتی مطرح است که میتواند کمکرسان به رونق تولید در کشورمان باشد؛ زیرا اکنون که ایران در تحریم به سر میبرد، تورم هر روز رکورد جدیدی میزند و رکود اقتصادی گریبانگیر اقتصادمان است. بهترین گزینه برای خروج از این مشکل، صادرات محصولات غیر نفتی به خارج از کشور است، و چه مقصدی بهتر از همسایه شمالی ما، کشور روسیه، که وسعت زیاد و جمعیّت نسبتاً بالایی دارد. صادرات روسیه به ایران، با توجّه به روابط قدیمی میان دو کشور و قرابت بیشتری که از زمان عضویت ایران در مجمع اوراسیا ایجاد شده است، میتواند به خوبی افزایش یابد؛ زیرا حذف و تخفیف بعضی از تعرفههای گمرکی سبب باز شدن بیشتر دربهای بازار بر روی بازرگانان هر دو کشور شده است.
اگر بخواهیم با استناد بیشتری در اینباره سخن بگوییم، باید اذعان کنیم که بر طبق آمار ارائه شده از طرف گمرک در سال 1398، در طیّ تنها 9 ماه ابتدایی سال 71.9 درصد وارداتمان از کشورهای عضو مجمع اوراسیا متعلّق به کشور روسیه است. چنین آماری نشان از اهمیّت روسیه برای تأمین کالاهای مورد نیاز کشورمان دارد. در راه توسعه روابط با کشور پهناوری چون روسیه و گسترش تجارت با این کشور، آشنایی با اقتصاد آن و سطح روابط تجاری آن با دیگر کشورهای دنیا و کالاهایی که آنها از روسیه خریداری میکنند، قطعاً کمک میکند که گامهای آگاهانهتری برداریم. بنابراین قبل از تمرکز بر روی صادرات روسیه به ایران، باید بدانیم روسیه به دنیا چه چیزهایی میفروشد.
صادرات میوه به روسیه
ما به عنوان کشوری که سالانه محصولات کشاورزی زیادی تولید میکنیم، همواره شاهد صادرات محصولاتی مانند مرکّبات و خشکبار، سبزیجات، قهوه، چای و نباتات زنده توسط سایر کشورها به روسیه هستیم، در حالی که نقش ایران در این میان بسیار کمرنگ است.
صادرات ایران به روسیه به صورت عمده شامل کالاهایی مانند میوه و خشکبار و به خصوص کشمش و پسته است، که به میزان 207 میلیون دلار در سال 2018 و صادرات سبزیجات و صیفیجات به میزان 170 میلیون دلار بوده است.
روسیه کشوری است که به علّت آب و هوای سردی که دارد، معمولاً نیمی از سال را قادر به کشاورزی نیست، لذا شرایط برای صادرات ایران به روسیه کاملاً مهیا میباشد. حال اگر بخواهیم لیست محصولات را به صورت کامل بیان کنیم، باید بگوییم کالاهای صادراتی ما در حوزه صنایع غذایی به صورت زیر است:
خیار و خیار ترشی، پسته، کشمش، سایر سبزیجات، كیوی، كلم، كلم گل، خرما، سیر خشک شده، سیر و موسیر، آلبالو، سیبزمینی، هندوانه، انگور و چای سیاه.
صادرات خشکبار به روسیه
انواع خشکبار ایرانی مانند کشمش و پسته از بهترین اقلام صادراتی ایران به روسیه هستند، به گونهای که صادرات پسته بیشتر در انحصار ایران است.
این محصولات با داشتن شناسنامهای که حتّی زمان کوددهی آنها هم مشخص است و استفاده از بستهبندی شکیل و مناسب، همیشه میتوانند پیشتاز محصولات باشند.
صادرات سنگ و مصالح ساختمانی از ایران به روسیه
سیمان، گچ، آهک، مصنوعات سرامیکی، مصنوعات گچ و سیمان و مصنوعات شیشه از دیگر محصولات صادراتی ایران به روسیه است.
البتّه به طور کلی صادرات ایران به روسیه شامل موارد زیر نیز میباشد:
- مس به میزان 63 میلیون دلار
- پلاستیک به میزان 14 میلیون دلار
- سنگ معدنی و ساختمانی به میزان 5.87 میلیون دلار
- محصولات دارویی به میزان 13 میلیون دلار
- الیاف پارچه و لبنیات به میزان حدوداً 19 میلیون دلار
راههای صادرات محصول از ایران به روسیه
برای صادرات ایران به روسیه، بازاریابی محصولات خود در روسیه را در نظر داشته باشید؛ یافتن تجّار و شرکتهای تجاری معروف و معتبر در روسیه اوّلین گام در راه فروش محصولات به این کشور است.
برای استعلام شرکتهای مزبور از اداره مالیات روسیه، میتوان از طریق کدهای بانکی، مالیاتی و ثبتی اقدام کرد.
در سالهای اخیر با رایزنیهایی که انجام شده، در کنار محصولات کشاورزی، سنگها، مصالح ساختمانی و محصولات پتروشیمی نیز به روسیه صادر میشوند.
شرکت در نمایشگاههای بینالمللی این محصولات نیز این فرصت را به شما میدهد که مشتریان خود را بیابید. البتّه به یاد داشته باشید که حتماً قبل از ارسال مرسوله تضامین لازم را اخذ نمایید.
نکات مهم در صادرات ایران به روسیه
حال که با عمده محصولات صادرات ایران به روسیه آشنا شدید، قبل از پرداختن به مراحلی که باید برای صادرات محصولاتتان طی کنید، به این نکات توجّه کنید:
- قبل از اقدام به تجارت با روسیه با قوانین واردات این کشور آشنا شوید؛ روسیه برای کیفیت مواد غذایی خود اهمیّت بسیار زیادی قائل است و معمولاً قوانین سختگیرانهای دارد، به همین علّت قیمت محصولات کشاورزی در این کشور بالاست؛ بنابراین به این موضوع دقّت کنید و با توجّه به حضور رقبا، میزان سود خود را نیز در نظر بگیرید.
- در هنگام صادرات به روسیه، قبل از هر کاری حتماً به تهیّهی کاردکسی که مشخصات کالای شما در آن درج شده، اقدام کنید؛ زیرا، مخصوصاً در مورد محصولات کشاورزی، با توجّه به کشتهای پراکندهای که در کشورمان وجود دارد و عدم توجّه به شناسنامهدار کردن محصولات، ممکن است در امر صادرات دچار مشکل شویم؛ لذا توجّه به این موضوع بسیار اهمیّت دارد.
- در آخر، هنگام صادرات ایران به روسیه، به محصولاتی که روسها از ایران و سایر کشورها وارد میکنند و زمان واردات آنها توجّه کنید؛ زیرا صادرات هر محصول زمان طلایی دارد، که در آن زمان، خریداران و سود بیشتری وجود دارد. همچنین میزان محصولی که میتوانید صادر کنید را هم در نظر داشته باشید.
نقش بستهبندی در صادرات ایران به روسیه
به بستهبندی محصولاتتان در صادرات ایران به روسیه اهمیّت دهید!
شکل و شمایل و بستهبندی محصولات باید جذّاب و خلاقانه و مورد پسند آنها باشد، که در این راه میتوانید از خودشان کمک بگیرید، و فراموش نکنید که نوشتهها را به دو زبان روسی و انگلیسی بر روی محصولات درج کنید. بعد از یافتن مشتریان، باید پیش فاکتور و مشخّصات محصول و حتی نمونهی محصول، در صورت درخواستشان، را ارائه دهید.
قیمت تمام شدن محصول در صادرات ایران به روسیه
محصول شما باید قابلیّت رقابت داشته باشد و همینطور حاشیه سود مناسبی را فراهم نماید. در مرحلهی بعد نیاز است برای کالا مجوز دریافت کنید؛ سپس باید اظهارنامه خروجی را به گمرک تقدیم و پس از پایان این مراحل، برای بیمهی کالاها و حمل آنها به شرکتهای معتبر مراجعه کنید. در نهایت با بررسی کالاها توسط مؤسسات معتبر، کالا آماده برای صادرات است. اداره بازرگانی با تأیید فاکتور، گواهی مبدأ را صادر میکند و شما میتوانید مجوز خروجی را تحویل شرکت حمل و نقل دهید و یکی از تجّار موفّق صادرات ایران به روسیه باشید.